De fleste tænker på deres vægt, deres kondition, mentale helbred eller andre sundhedsmæssige faktorer, når de overvejer at begynde at løbe. Når

Amanda Scott kan få det bedre med sit Crohns syndrom – en kronisk sygdom i tarmene, som giver stærkt genererende symptomer og kan være reelt livstruende – så er der jo ingen tvivl om, hvad løb kan gøre. Og vi har masser af andre fortællinger om, hvordan folk begynder at få det bedre, når de får kroppen gjort mere fit for fight med løb eller hyppige gåture.

Men i virkeligheden er der en helt anden fordel ved løbe- og gåture, i hvert fald hvis du ikke bor midt i storbyen og må motionere i de befærdede gader: Du får en unik mulighed for at opleve og nyde naturen fra første parket, når du snører vandrestøvlerne eller løbeskoene og begiver dig ud i naturen i al slags vejr.

Klæd dig på efter vejret

I gamle dage sagde vi til hinanden: Der er ikke noget, der hedder dårligt vejr. Det hedder dårlig påklædning. Og det gælder så sandelig også, når vi begiver os ud på løberuten eller vandreturen.

Løber du, er det en god idé med t-shirts og undertøj i åndbart tøj tæt på kroppen, så du kan komme af med sveden, når kroppen bliver varm, og du bliver ved med at tromle derudaf. Er det regnfuldt, kan du supplere med regntæt ydertøj, eller en windbreaker, hvis det er meget koldt og blæsende. Men parolen er, at det er en god idé ikke at være for tungt klædt på. Så bliver løbet anstrengende. Virkeligheden er, at du nok skal blive varm, når først du kommer lidt hen ad din løberute. Du kan bl.a. læse om

løbesportstøj på Wikipedia, hvor der er en masse gode råd.

Ligesom gode løbesko, der passer til dine fødder og din løbestil, er vigtige, når det gælder løb, er gode vandresko eller -støvler det absolut vigtigste ved vandrerens udstyr. Søg råd i en specialforretning, især hvis du vil vandre langt og vandre i terræn, som ikke er plant og let tilgængeligt. Dårligt fodtøj kan skade dine fødder og især ankelled, hvis du ikke tager hånd om det.

Kom afsted

Naturen har en helbredende kraft. Tag et

skovbad siger lægerne og anbefaler naturoplevelser som et middel mod bl.a. stress.

Har du valgt Marselisløbet som en af dine løberuter, eller vælger du i stedet at tage den mindre anstrengende gåtur, som løbet også byder på, har du en unik naturoplevelse foran dig.

Aarhus, som ofte betegnes som verdens mindste storby, har den ganske særlige fordel, at byen ligger meget tæt på naturen. Fem minutters løb fra startpladsen ved stranden betyder, at du er ude i de smukke, varierede Marselisborg-skove, hvor klassiske løvtræer vajer ned mod stranden, og hvor de mange bakker og kløfter giver dig gode udfordringer – både som løber og vandrer.

Den velbevarede natur især syd for Aarhus er et resultat af, at der gennem århundreder har ligget en håndfuld herregårde og godser i dette område. Moesgaard er nok den mest berømte af disse gamle herregårde og i dag sæde for det kendte Moesgaard Museum, som er unikt af sin art med udstillinger fra Danmarks oldtid samt en interessant etnografisk samling. Kommunen købte disse ejendomme og bevarede de uberørte skovområder, som i dag giver beboere og turister unikke naturoplevelser.

Perfekt til en løbetur eller vandretur med skiftende årstidstemaer – fra forårets spæde urter til efterårets svampe, som området er rigt på.