1,4 milliarder mennesker får for lidt motion, skriver

Berlingske Tidende, i en artikel fra september 2018. For folk i alle aldre er løb en god måde at sikre sig den motion, der kan være med til at holde det dårlige helbred fra døren. Selv om der ikke er nogen garanti for, at du får et langt og sygdomsfrit liv, blot fordi du løber for motionens skyld, så giver løbet så mange fordele og glæder, at du absolut ikke skal holde dig tilbage med at komme i gang.

Alle, der løber, og er kommet ud over de første par ugers stakåndethed, kan fortælle, at de får det bedre både fysisk og mentalt, når de tager løbeskoene på og smutter en tur i byens gader eller ud i naturen.

Den mentale glæde

For de fleste, der har fået gang i løbeskoene, er det ikke mindst den mentale glæde, der holder dem i gang.

For nogle er den mentale del så overvældende, at de som

Michael Parkinson

tilskriver løb en stor del af deres livsglæde.

Det er jo en meget voldsom følelse, og for de fleste er den mentale gevinst da også mest en større livsglæde og en bedre følelse med sig selv. Løbet betyder, at du kommer i god form, måske taber dig, og for hver gang, du løber, oplever, at du kan lidt mere, end du kunne sidst. Det er i sig selv en stor gevinst.

At løb uomtvisteligt har en gavnlig effekt på det mentale helbred, viser sig gennem det faktum, at løb og anden motion i psykiatrien ikke sjældent bliver brugt som en del af terapien i forbindelse med depressioner af forskellig grad. Herunder også vinterdepressioner, som mange her i de nordlige lande oplever i den mørke tid. En vinterdepression kan ikke sjældent reelt overvindes gennem motion. Både fordi man kommer i gang rent fysisk og kommer ud i luften og det lys, der trods alt er, og fordi løbet frigør endorfiner, der virker som et glædesfremmende stof i hjernen.

Alkohol og løb

Noget tyder ligefrem på, at løb, hvor du bliver godt forpustet, kan modvirke nogle af de effekter, som kan komme, hvis du drikker alkohol. En artikel i

New York Times beskriver, hvordan dyreforsøg har vist, at motion i højt tempo har medvirket til at mindske skaderne ved indtag af alkohol. Det gælder både det, vi vil kalde almindeligt indtag, og så voldsomt indtag, hvor man for eksempel drikker sig ret fuld en gang om ugen. De mus og rotter i forsøgene, som blev holdt i gang og motionerede kraftigt, havde færre negative effekter af alkohol end dem, der lå i hjørnet af buret og sov den ud.

Det kan jo være en fin ting at vide for folk, der gerne vil have en lille én, men det er samtidig vigtigt at slå fast, at man ikke bare skal tro, at en løbetur efter en våd aften ophæver den skadelige virkning, som alkoholen har haft. Det er stadig en rigtig god idé at holde sig til de anbefalinger, som sundhedsmyndighederne kommer med. I Danmark lyder anbefalingen på maksimalt syv genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. Og gerne mindre, hvis man kan! Gravide kvinder og folk med forskellige sygdomme, som forstærkes af alkohol, bør selvfølgelig slet ikke røre spiritus.

Når alt det er sagt, så er der kun tilbage at opfordre alle, der kan, til at snøre løbeskoene og komme afsted.