Marselisløbet er som flere andre løb i Danmark et barn af 1960’erne. Selvom det første løb først fandt sted i 1972, er ideen født i tresserne. Det kom til verden efter, at blandt andet det sjællandske Eremitageløbet havde set dagens lys i 1969.

Aarhus havde nu imidlertid haft et folkeligt løb helt tilbage siden 1914, da Riis Skov Løbet blev afviklet første gang. Det har rundet de 100 år kun afbrudt af året 1944, da den store Stadionhal i Aarhus blev sprængt i luften, og man derfor aflyste løbet.

Høj som lav elsker løb

Danskerne er vilde med løb, og det forklarer i høj grad den succes, som et stort folkeligt løb som Marselisløbet har haft og stadig har.

For eksempel deltog 700.000 danskere, da der var Royal Run i flere byer i forbindelse med Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i maj måned 2018. Selvom

Ekstra Bladet skrev, at succesen mest var en glæde for de kongetro, så afspejler de mange deltagere, at netop løb har en stor folkelig opbakning – og da forresten også fra royal side. Kronprins Frederik har flere gange deltaget i Marselisløbet.

Aarhus 1900

Marselisløbet arrangeres af Aarhus 1900, som klubben Aarhus Idrætsforening af 1900 kaldes i daglig tale.

Vil du træne op til løbet, kan du deltage i en af de mange løbegrupper, som eksisterer under delforeningen Aarhus 1900 Atletik/Motion. Der er omkring 800 medlemmer i motionsafdelingen, hvor løbegrupperne hører under. Der er løbegrupper til alle målgrupper, så hvad enten du er nybegynder eller mere rutineret løber, kan du finde en gruppe, der passer til dit niveau. Så kan du også få trænet op til Marselisløbet på den rigtige måde – hvor du lærer om opvarmning, udstrækning efter løbet og andre ting, så du ikke bare drøner derud af i dine nye løbesko og måske bliver forskrækket, når lægmusklerne er ømme i dagene efter.

Inspirationen

Inspirationen til mange af de moderne folkelige løb i Skandinavien kommer fra det svenske Vasaløbet. Det er et langrendsløb, altså ski, men den store folkelige tilslutning har inspireret mange andre arrangører af løb til at iværksætte lokale løb – hvor deltagerne ikke løber på ski, men har løbeskoene på i stedet for.

Mange muligheder

Selve Marselisløbet, der som sagt har fundet sted siden 1972, afvikles i september måned i forbindelse med Aarhus Festuge.

Det udspringer i Tangkrogen, som er en strandbugt nær Marselisborgskovene. Der er flere distancer at vælge imellem – børneløb på tre km, voksenløb på seks eller 12 km, og endelig et walk på seks km, hvis knæ eller form ikke lige er klar til et regulært løb.

Hvis du ikke har haft mulighed for at deltage i en af Aarhus 1900’s løbegrupper i løbet af forår og sommer, så er der mulighed for at træne til løbet ved fortræningen, som finder sted i august måned.

Løbeskole

Siden 2008 har Aarhus 1900 – atletikafdelingen – kørt en løbeskole, hvor motionister med lyst til at dyrke løb sammen med andre kan få råd og vejledning. Trænerne er rutinerede ledere, der ved, hvordan de skal tackle, at folk har meget forskellige forudsætninger.

Ifølge klubben er løbeskolen for motionsfolk, der gerne vil i gang med træning sammen med ligesindede. Målet med træningen kan være alt fra et ønske om god form til egentlig livsstilsændring, og aldersfordelingen er fra 19-65 år. Træningen stopper i midten af september. Deltager du i løbeskolen, har du alle muligheder for at blive klar til Marselisløbet – og så er der plads til en fadøl under Festugen bagefter.